Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

"du" oder "Sie"?



Ποτε χρησιμοποιούμε το "du(εσύ) και πότε το "Sie"(εσείς)-πληθ. ευγενείας?



1. Σε άτομα μεγαλύτερα απο εμάς: Το "Sie" χρησιμοποείται όταν μιλάμε με κάποιον άγνωστο σε εμάς, συνήθως μεγαλύτερο σε ηλικία ως ένδειξη σεβασμού.  Ο τύπος "Sie" είναι πολύ καλύτερος και πιο ευγενικός σ'αυτή τη περίπτωση.

2. Οικογένεια και φίλοι: Στην οικογένεια και τους φίλους χρησιμοποιούμε περισσότερο τον τύπο "du" εσύ, για να εκφράσουμε οικειότητα. 

3. Δουλειά και σχολείο:   Στη δουλειά, το σωστό είναι ειδικά στην αρχή, να χρησιμοποιούμε τη λέξη "Sie", ειδικά όταν μιλάμε ή απευθυνόμαστε στον εργοδότη μας.
Στο σχολείο, οι μαθητές μιλούν μεταξύ τους με το "du". Το ίδιο συμβαίνει και όταν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές απευθύνονται στους μαθητές τους, καθώς και εκεί συνήθως χρησιμοποίειται συνήθως το du.  Αντίθετα, οι μαθητές, όποτε μιλούν με τους καθηγητές, θα πρέπει να μιλούν με "Sie" για να δείξουν ευγένεια και σεβασμό, αλλά και λόγω της διαφοράς ηλικίας. 

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Τα top 5 ρήματα στα Γερμανικά!

Χωρίς ρήματα η Γερμανική (όπως και κάθε άλλη γλώσσα) δεν θα λειτουργούσε. Χρησιμοποιούμε τα ρήματα για να πούμε τι κάνει κάποιος ή τι συμβαίνει. Και υπάρχουν τόσα πολλά! Και είναι πιθανόν αδύνατο, να μάθει κανείς όλα αυτά τα ρήματα. Αλλά μερικά είναι τοσο σημαντικά, επειδή χρησιμοποιούνται πάρα πολύ συχνά, και οποιος μαθαίνει Γερμανικά, πρέπει να καταλαβαίνει αυτά τα ρήματα. Τα σημαντικότερα απ αυτά τα ρήματα είναι: 

Νο 5: sollen=οφείλω.  'Ενα τυπικό ρήμα για τους γονείς και τους δασκάλους. Τόσο οι γονείς όσο και οι δάσκαλοι, λένε στο παιδί τι οφείλει να κάνει. π.χ. Τις ασκήσεις για το σπίτι, να τακτοποιήσει το δωμάτιό του, χρησιμοποείται το ρήμα το ρ. sollen στο β'πρόσωπο όταν π.χ ο γονέας πει στο παιδί: "Du sollst dein Zimmer aufräumen"( Oφείλεις να τακτοποιήσεις το δωμάτιό σου). Το συγκεκριμένο ρήμα επίσης, χρησιμοποιείται για να δηλώσουμε οτι κάτι απαγορεύεται. Η φράση "Du sollst nicht....." είναι τυπική στην αρχή μιας απαγόρευσης. 


Νο 4: können=μπορώ  Χρησιμοποιείται για να δηλώσει ότι κάποιος είναι ικανός να κάνει κάτι, όταν ΄εχει τη δυνατότητα για κάτι. 

π.χ. Kannst du bitte Milch für mich kaufen?=Μπορείς να μου αγοράσεις γάλα?


Νο.3: werden=γίνομαι. To "werden" είναι το σημαντικότερο ρήμα όταν κάποιος θέλει να μιλήσει για το μέλλον. ¨Οταν κάτι αλλάζει, όταν κάποιος σχεδιάζει κάτι ή λέει τι θα κάνει στο μέλλον χρησιμοποιείται συχνά το ρήμα "werden".

No.2: haben=έχω:   Οποιος μαθαίνει Γερμανικά, ξέρει αυτό το ρήμα. Σκέψεις, προβλήματα, συναισθήματα, όλα εκφράζονται με το ρήμα έχω. 

Νο 1:sein=είμαι:  Ολοι ξερουν αυτό το ρήμα.  Το ρήμα αυτό είναι το πιο συχνό στα Γερμανικά και χρησιμοποείται σε όλα τα πρόσωπα. Οταν κανεις καταλαβαίνει καλά αυτό το ρήμα, τότε έχει πλεονέκτημα στην εκμάθηση της Γερμανικής Γλώσσας. 

Πηγή: http://www.deutschbox.org/blog/verben-top5