Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Υποκοριστικά στα Γερμανικά



Με τον όρο αυτό δηλώνουμε τα υποκοριστικά, των ουσιαστικών. Στα Γερμανικά οι πιο συνηθισμένες καταλήξεις για τα υποκοριστικά είναι το -chen και το -lein.  Συχνά, αλλάζει το φωνήεν του ουσιαστικού και γίνεται με Umlaut. π.χ das Brot- Brötchen. Όλα τα υποκοριστικά στα Γερμανικά παίρνουν το άρθρο "das, ανεξάρτητα από το τι άρθρο έχουν τα ουσιαστικά από τα οποία προέρχονται (π.χ. die Wurst- das Würstchen)
Χρησιμοποιείται για να δηλώσει ότι το ουσιαστικό/αντικείμενο που περιγράφεται είναι μικρότερο/κατώτερο κ.λ.π από το αρχικό. π.χ Das ist kein Haus. Das ist ein Häuschen= Αυτό δεν είναι σπίτι, είναι σπιτάκι. 

Πως σχηματίζεται ένα υποκοριστικό; 

Στα Γερμανικά, το υποκοριστικό μπορεί να δημιουργηθεί για οποιοδήποτε ουσιαστικό, που όμως δεν είναι ήδη υποκοριστικό. Σε κάποιες διαλέκτους ως μορφή υποκοριστικού υπάρχει και το -erl.

Παραδείγματα: die Dose- das Döslein, das Döschen. 
Mann-Männchen, Männlein, 
Haus- Häuschen, Häuslein. 






Πηγή: http://wortwuchs.net/grammatik/diminutiv/

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Μαθαίνοντας τα ρήματα στα Γερμανικά-3 προβλήματα

Το ρήμα αποτελεί βασικό στοιχείο της πρότασης. Αλλά όταν τα μαθαίνουμε στα Γερμανικά, πρέπει να προσέχουμε, καθώς παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες.

1. ΑΝΩΜΑΛΑ ΡΗΜΑΤΑ: (Starke Verben) Τα ρήματα αυτά είναι ανώμαλα, που σημαίνει οτι έχουν κλίνονται διαφορετικά, από τα απλά, ομαλά ρήματα.  Στα ομαλά βάζουμε τις συνηθισμένες καταλήξεις πχ. ich geh-e, du geh-st, er/sie/es geh-t κ.λ.π.

Στα ανώμαλα όμως, η αλλαγή στη κλίση είναι μεγάλη: πχ ich laufe, du läufst, er läuft (το au γίνεται äu). 
Παρόμοιες αλλαγές γίνονταi: ich  spreche, du sprichst, er spricht ( e-i)
ich fahre, du fährst, er fährt usw.(a-ä)


2. ΧΩΡΙΖΟΜΕΝΑ&ΜΗ ΧΩΡΙΖΟΜΕΝΑ ΡΗΜΑΤΑ: Υπάρχουν ρήματα που χωρίζονται και ρήματα που δεν χωρίζονται. Για παράδειγμα οσα ρήματα έχουν πρόθεμα ab, auf, an, mit, zu κ.λπ ειναι χωριζόμενα   π.χ ankommen, aufmachen, mitnehmen usw. 
Σε αυτή τη περίπτωση όταν τα κλίνουμε, κλινουμε κανονικά το ρήμα και το πρόθεμα πάει στο τέλος: πχ. Ich nehme meinen Regenschirmm mit,
Der Zug kommt um 9 Uhr an.

Τα προθέματα be, er, ver, zer, uber κ.λπ ειναι μη-χωριζόμενα
π.χ bekommen, erklären, zerlegen 







Περισσότερα στο: http://www.deutschbox.org/blog/verben-probleme