Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Γερμανικές λέξεις που οι μη-Γερμανοι δεν μπορουν να προφερουν!

Τα Γερμανικά για πολλούς αποτελούν πρόκληση για όσους μαθαίνουν ξένες γλώσσες. Για πολλους  πέρα από τη γραμματική, η προφορά ειναι ενα δύσκολο κομμάτι στην εκμάθηση της γλώσσας.


A man and symbolic letters on a blackboard, Copyright: Fotolia
Πολλές από τις παρακάτω σύνθετες λέξεις δεν μπορούν να προφέρουν οι μη-Γερμανοί 
Streichholzschächtelchen=Κουτάκι με σπίρτα
Match, Copyright: Fotolia/Fotoschlick
Η λέξη αυτή σημαίνει το κουτάκι με τα σπίρτα, η οποία ενώ στα Ελληνικά λέγεται μόνο περιφραστικά, στα Γερμανικά υπάρχει τρόπος να τη πούμε με αυτή τη λέξη.
Brötchen= Ψωμάκι
Squirrel, Copyright: picture-alliance/dpa
Η συγκεκριμένη λέξη αν και σαφώς μικρότερη σε έκταση από τη προηγούμενη, παρουσιάζει δυσκολίες για τους μη-Γερμανούς δεδομένου ότι έχει τα λεγόμενα Umlaut (ö) κάτι που δυσκολεύει στην προφορά, όσους δεν την έχουν ως μητρική γλώσσα. Επίσης το ch που ακολουθεί διαβάζεται ως παχύ "χ". 

A person reaching into their wallet, Copyright: Fotolia/Peter AtkinsZwanzig=Είκοσι
Η δυσκολία της λέξης αυτής είναι ότι ακούγονται περισσότερο τα σύμφωνα. Το Ζ διαβάζεται ως "τσ" και το τελευταίο "g" ως χ ή  γκ. Ετσι,  η λέξη προφέρεται είτε τσβαντσιχ είτε τσβαντσιγκ
Frucht =Φρούτα
Bread rolls in a basket, Copyright: Fotolia/IrisArt

Film reels, Copyright: Fotolia/Sashkin
Το απλό "g όταν ακολουθείται από"ss" είναι "θάνατος" για κάποιον μη-Γερμανό να το προφέρει.  Η λέξη φυσικά, εχει γαλλική προέλευση και σημαίνει σκηνοθέτης. 







Schlittschuhlaufen=Παγοδρομία
Ο συνδυασμός του παχύ "σ" (sch) που επαναλάμβανεται στη συγκεκριμένη λέξη  είναι συχνά πολύ δύσκολος ως προς την προφορά για έναν γερμανό, δεδομένου ότι στα Έλληνικά δεν υπάρχει αντίστοιχος δίφθογγος. 
Fruit plate, Copyright: Fotolia/Heike Rau


Rechtschreibung=Ορθογραφία
Η συγκεκριμένη λέξη αν και χρησιμοποιείται συχνά, ωστόσο δημιουργεί προβλήματα στην προφορά κυρίως λόγω των διφθόγγων "ch" και "sch". Επίσης, πολλοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες και με το "R" το οποίο κανονικά προφέρεται "γ"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου