Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Το Γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα


 Το εκπαιδευτικό Σύστημα της Γερμανίας διαφέρει πολύ από εκείνο της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι ομοιόμορφο σε όλη τη χώρα, διότι τα κρατίδια, στα οποία είναι χωρισμένη η ομοσπονδιακή Γερμανία, καθορίζουν μόνα τους όλα τα ζητήματα της Παιδείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποιες διαφορές στο εκπαιδευτικό σύστημα στα διάφορα κρατίδια.
   Σε ηλικία 7 ετών τα παιδιά πηγαίνουν στο Δημοτικό σχολείο (Grundschule), που περιλαμβάνει συνήθως τέσσερις τάξεις. Κατόπιν, οι γονείς μαζί με τα παιδιά επιλέγουν ανάμεσα σε 3 ή 4 διαφορετικούς τύπους σχολείων:

-Hauptschule: Έχει 5 ή 6 τάξεις και δίνει την δυνατότητα στους αποφοίτους να συνεχίσουν σε κάποια επαγγελματική σχολή.

-Realschule: Έχει 6 τάξεις και με το απολυτήριο, το λεγόμενο Mittlere Reife, ο απόφοιτος μπορεί να μάθει κάποια τέχνη σε επαγγελματική σχολή ή να συνεχίσει μαθήματα σε Fachoberschule ή Fachgymnasium. Αυτά αντιστοιχούν περίπου στα δικά μας επαγγελματικά Λύκεια και παρέχουν στους αποφοίτους το δικαίωμα για σπουδές σε πανεπιστημιακή σχολή του ίδιου κλάδου.

-Gymnasium: Έχει 9 τάξεις και οδηγεί στο απολυτήριο, το Abitur, που παρέχει το δικαίωμα σπουδών σε πανεπιστήμιο.

-GesamtschuleΣτο σχολείο αυτό οι μαθητές δεν είναι διαχωρισμένοι σε τμήματα. Υπάρχουν όμως για κάθε μάθημα, τμήματα διαφορετικού επιπέδου και ο μαθητής μπορεί να επιλέξει τμήματα ανάλογα με τις δυνατότητές του. ΤοGesamtschule προσφέρει τα απολυτήρια των άλλων τριών τύπων σχολείων, τουHauptschule, του Realschule ή του Gymnasium.
   
Μετά από το σχολείο οι νέοι φροντίζουν για την επαγγελματική τους κατάρτιση ή τις σπουδές τους.


-Πανεπιστήμιο: Εκτός από τα πανεπιστήμια, για τα οποία προϋπόθεση είναι τοAbitur

υπάρχουν και τα Fachhochschulen. Εδώ μπορούν να σπουδάσουν και εκείνοι, οι οποίοι μετά από το Realschule πέρασαν από Fachobe
rschule. Στην Γερμανία όποιος θέλει να σπουδάσει σε σχολή με Numerus clausus (δηλ. σχολή για την οποία είναι προϋπόθεση ένας αρκετά υψηλός μέσος όρος βαθμολογίας) απευθύνεται στην υπηρεσία Zentrale Vergabstelle für Studienplätze (ZVS), που βρίσκεται στο Dortmund, στέλνοντας μια αίτηση καθώς και τον βαθμό τουAbiturκαι αναφέρει μια επιλογή σχολών. Από εκεί θα του έρθει η απάντηση εάν και σε ποια σχολή μπορεί να σπουδάσει. Σε όσες σχολές δεν υπάρχει Numerus claususαπευθύνεται ο ίδιος ο υποψήφιος κατευθείαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου